joi, 11 iunie 2009

Sariti lume

Veni gripa porcina peste noi. De data aceasta pe bune. Se trambita pe la tembelizor. Aparu Cercelus sau something sa ne invete cum sa ne suflam nasul si cum sa aruncam batista de hartie la gunoi. Mie chiar mi se parea un super profesionist dl Cercelus acesta. Tind insa sa cred ca de cand a devenit directorul nu stiu carui mare spital din capitala tarisoarei noastre, i s-a sters creierul. Si a incercat prea mult sa se adapteze sistemului pe care cu cinste si onoare il conduce.

Si cum ne lovi pe noi porceasca, stai sa vezi. Incepura masurile. Blondutza fu sechestrata la minunatul ei job. Ca marilor capitani care ne conduc prin aceasta mare involburata le e teama sa nu imbolnavim porcii. Ca noi ca noi, putem sa ne mai rarim ca avem de unde. Dar Ghita, Ghita care ne potoleste foamea trebuie ingrijit. Si uite cum stau Blondutza si totii colegii ei de veghe. Nu, nu in lanul de porumb. Nu. La capataiul lui Ghita. Si ii fac racoare cu o frunza mare de palmier. Si ii iau temperatura din 10 in 10 minute. Sa nu se imbolnaveasca porculetul.

Stau ca proasta in targ si ma gandesc de ce naiba nu putem fi si noi o secunda mai devreme inteligenti si precauti. Gizas, pentru ca nu avem voie. Trebuie sa fim in randul lumii. Daca SUA, hellllooooo, SUA, avea nu stiu cate cazuri de imbolnaviri, cum sa ramanem noi mai prejos? La cat i-am asteptat pe americanii astia, mi se pare logic sa facem si noi ce fac ei. Daca ei mananca un rahat, de ce sa nu-l mancam si noi? Poate tocmai de aia ei au evoluat si noi nu. Ca ei au mancat rahat, iar noi doar baclavale. Asa ca, de acum incolo, de fapt din 89 incoace, dam copy paste. Cum sa nu copiem ce fac ei, cand pana si marianrul lor a venit si ne-a impresionat pe toti cu puterea de a face dintr-un normal fenomen al naturii, un intreg scenariu. De asta sunt astia buni la filme, ca vad intr-un curcubeu, semne divine si confirmari ale Divinitatii fata de actele lor comune. Si uite soap opera unde era.

Stati ca ma luai cu vorba si o luai pe aratura. Ziceam ca suntem indobitociti. Nu e calomnie. Jur. Sa vedeti atitudinea autoritatilor noastre, dupa ce fusese declarat grad 5 de pericol la nivel mondial. Si dupa ce tot tipa pe la tembelizor nenea ala de a ajuns ministrul sanatatii ca s-au luat masuri, ca Romania face si drege, se pitula de gripa, joaca leapsa pe gard cu porceasca. Ca toti cei direct implicati au fost pregatiti pana in varful nasului. Auzind acestea ma si vedeam intoarsa din drum in incercarea mea de a vizita lumea. Ca eram cam behaita. Si ma gandeam: ajung naiba la aeroport si ma simt astia ca tusesc si ma intorc frumusel acasa, de pierd si avion si cazare si concediu si tot. Am fost supusa unui training sever tinut de colocatara sisut. "Atentie, daca iti vine sa tusesti inghiti, sub nicio forma nu ii dai satisfactie tusei. Ori tu ori ea. E o chestie de orgoliu. Cum sa te invinga o amarata de behaiala? Hai ca poti!"

Ajungem pe aeroport. Sau ma rog pe incercarea de aeroport. Lume multa, papornite de rafie, eu cu ochii in paispe dupa detectoare de bolnaviciosi. Liniste. Nimic. Eee, zic, lasa ma ca e logic. Cum sa ii verifice pe cei care pleaca? Nu e treaba alor nostri. Daca pleaca persoane bolnave, cu atat mai bine. Scapam noi de ei. Imi zic: alta va fi situatia la intoarcere. Da, asa a fost. Pe geamul vamesului era lipita o hartie A4 pe care zicea sa anuntam autoritatile daca prezentam simptome. Aha. Ca eu stiu cum se manifesta boala. Ce naiba, am ingrijit atata lume bolnava de porceasca. Stiu cum e. Doar pentru asta m-am pregatit o viata intreaga. Asta a fost visul meu. Si m-am informat continuu.

Na, toata atitudinea "persoanelor direct implicate" m-a facut sa simt ca noi invitam boala si la noi. Hai si la noi, please please please. Vrem si noi sa aparem in ziare in Washington si altfel nu putem. Hai, te rugaaaam. Si a venit. Cu o tipa din SUA. Aolo, ce mai freamat, ce mai zbucium. Ce mai tragedie. Ce mai exces de zel. Ce mai publicitate in an electoral. Ce mai sfortari si dari peste cap ca noua, romanilor, sa ne fie bine si sa nu fim expusi.

Ok, dincolo de intreaga isterie, stau sa ma intreb daca nu e si asta tot un fel de aviara. Nu a castigat cine trebuia sa castige suficient banet? Sau criza asta a afectat pe cine nu trebuia mai mult decat era stabilit si acum trebuie facut ceva pentru redresare? Trebuie inventat vreun vaccin care sa aduca liniste financiara vreunei firme al carei patron e prieten cu cineva sus pus? Mai trebuie supte niste comisioane pe spinarea oamenilor? Sau care e smecheria? Mergea prea bine turismul in Mexic si atunci era momentul sa i se mai taie din avant? Statele Unite erau prea cautate fiind percepute ca taramul ideal si atunci trebuia temperat fenomenul de imigrare?

Pana una alta, pe marginea acestei pandemii (uau, am invatat un cuvant nou), se dezvolta industrii. Sau poate exagerez. Poate doar anumite domenii iau o mare gura de oxigen pe praful asta (ca asa am auzit ca se zice: pe praful asta). Ca tot veni vorba de oxigen, in Madrid am vazut in cateva randuri oamenii purtand masti de protectie. Exagerati si madrilenii. Dar imi dau de gandit. Asadar, oameni care faceti masti chirurgicale, batiste de unica folosinta, dezinfectant, nenea cercetatorul care te chinui cu descoperirea vaccinului, bucurati-va! Ati scapat de criza! Mama ei de treaba! Si nici n-a durut prea mult! Domne, ce inseamna o idee...

6 comentarii:

Anonim spunea...

Gripa asta este la fel de serioasa ca si gripa aviara??? raspuns de la blondutza, as prefera .
Sa ai spor la scris .
C.

Andreea spunea...

Ce placere sa va moderez comentariile din nou!

Bine va intorserati din capitala prazului!!!

Blondutza spunea...

Copii, plecati dracului din tzara asta de tampitzi. Cat mai aveti timp si cat inca nu se dau neuronii cu sania pe circumvolutziunile voastre.
Sunt iarashi "straja"...! Pazesc prostia in cele mai diverse forme ! Radetzi de mine ca si eu o fac ! Rad in hohote si ma crucesc ! Mai prost este ca "ei", "inaltzii" sunt .........'patrunshi"!!!!!!!!!!!!!!
Concluzia: suntem condushi de niste ....poponari !

Blondutza spunea...

Domnului anonim ....C.
Gripa in sine este destul de serioasa, prin prisma faptului ca a diseminat la nivel global. OMS a facut acest avertisment, ca sa inteleaga tot omul, dar ai nostri nu si nu, da bine pe sticla sa te agitzi ! Gradul de alerta este dat de faptul ca a diseminat,repet, nu din cauza mortalitatzilor . Ca daca ar fi sa o luam dupa mortalitate ar insemna ca suntem in mega alerta de ani de zile: cancer, SIDA.... Nu?
Neserioshi sunt cretinii astia care ne pun sa "pazim porcii' cand gripa nu mai are nici in clin nici in maneca cu porcul !!!!!!!!!

Andreea spunea...

Femeie, in primul rand, conform spuselor tale suntem condusi de patrunshi, nu de poponari; in al doilea rand, de ce instigi lumea la calatorii in strainezia cand doamna blonda se chinuie pe la sulina sa relanseze tenerifele de romania?

Blondutza spunea...

Apropo de blonda !
Rectific !Poponari si curve!!!!!!!