duminică, 28 decembrie 2014

01 aprilie - ziua pacalelilor? Nu prea cred!

Se facea ca era cam in jurul datei de 01 august 2013. Subsemnata isi desfasura activitatea datatoare de satisfactii materiale si profesionale in mod obisnuit. Sau, poate nu chiar obisnuit, ca parca eram dupa plecarea unei colege stalp al echipei si unguent pentru sufletul meu batran. Deci, pe scurt, ma jeleam dupa o colega ce urma sa ramana prietena. Si, cum ma jeleam eu de mama focului cu "aoleo, care n-am avut eu noroc si de ce nu o fi viata roz si printul calare", suna telefonul.

"Auzi, a marcat sotul." Liniste....
Incercam sa percutez. Ce naiba a mai facut si cumnatu-meu ca numai asta nu facuse nimic in familia asta de nebuni? Zic: "A?"
"Bai sora-meo, tu nu mai percutezi, te-ai blonzit definitiv. Suntem 2 in 1. Ca la samponul care vine si cu balsam."
"Aha, bine. Si eu ce trebuie sa fac? Ca eu nu mai folosesc sampon cu balsam."
"Nu, ca e clar! Tu esti pe langa subiect. O sa ai un nepotel sau o nepotica!"
Liniste. Si pe urma alte jelituri: "aaaa, o sa am un nepotel!!! Pai nu ramasese ca va mai cunoasteti ca in reclama? Ca eu nu prea ma simt pregatita. Si cum? In lumea asta rea si pagana? Cu ce o sa il cresteti? Cum o sa il educati (ca mie imi vine uneori sa le sucesc gatul alor mei pentru ca m-au invatat asa prostanaca cu bun simt)?" Si tot asa, cu chestii motivationale care sa faca proaspata gravida sa mentina moralul sus si sa fie plina de optimism.
"Hai ca vorbim cand te opresti din aolit!" Si zbang, ton de ocupat.

Mereu am zis ca sora-mea e mai matura si boii ei sunt mereu acasa pe cand ai mei sunt mai mereu plecati. Numai ei stiu unde... Ma rog, ma pun pe rumegat vestea (ca tot vorbiram de boi). Mamaaa, ce tare! O nepotica! Rog onoranta cititorime a observa trecerea de la nepotel la nepotica. Ca numai eu stiu ce lupta interna s-a dus in mine, ca eu vroiam "o" iar sora-mea vroia "un". Si cum ea era purtatoarea, m-am gandit ca sa fie cum vrea ea. Macar la primul. A fost cum vroiam eu deep inside si fara sa zic cu voce tare. Ca asa, cu voce tare, eram si eu in randu' lumii: "ce-o vrea Dumnezeu, sanatos sa fie si sa faca armata".

Asa, hai sa trecem peste cele noua luni mai la trap ca ne prinde pastele tot povestind p-aci. Timpul trecea, fosta colocatara crestea ca un balon, grauntele nu vroia sa se dezvaluie, data sorocului se schimba de la o consultatie la alta (oricand sa fie, numai pe 01 aprilie nu). Un singur lucru era cat de cat cert: urma sa mai vina un berbecut. Nu are sens sa imi mai amintesc de momentele de cenzura, mai ceva ca pe vremea dictatorului: nu ai voie sa ii cumperi mai mult de doua pijamale, doua body-uri, doua scutecele, o caciulita, jumatate de paturica. Cuuuum? Ai luat deja o paturica intreaga??!! Esti condamnata la non shopping pentru o luna! Biine, acusi fie vorba intre noi, un petecut cat palma mea costa cat trei metri de material de care am eu nevoie sa imi fac o amarata de rochita. Ce mai conteaza...
 
Deja vazand ca eu scap la cumparaturi pentru bebe mai ceva ca vaca lu' bunica-miu in trifoi, toata lumea se ruga pentru un el. Ca mai bine "un el pedant decat o ea pitipoanca asa cum o sa o inveti tu". Rautacisme, rautacisme... Domne (vorba unui prieten), si ce sa vedeti: se facu lumina si nepotelul se facu nepotica. Am evitat o perioada sa vorbesc cu parintii grauntelui despre transformarea de peste noapte ca imi era frica eu sa nu sar intr-un picior si astia sa ma ucida din priviri. Incet, incet, mi-am recapatat curajul si am decis, ca sa nu dau apa la moara, sa ii spun grauntelui nepo. Scurt pe doi. Cuuuum, ma, nepo? ma intrebau colegele, prietenele, mama mea, mama grauntelui. Iaca asa: nepo. Ce, ea nu o sa imi poceasca mie numele?
 
Hai, Andreea, ca te pierzi in detalii! Asaaaa. Trecura lunile, vazui poze cu nepo. Ma rog, e mult spus vazui poze. Ca eu, din ecografiile alea, nu intelegeam nici macar care e capul si care e restul corpului. Indiferent ca vedeam sau nu ceva, un lucru era cat se poate de clar. Nepo, inca din pantecele muma-sii, semana leit cu mine.  Ca sa imi dea apa la moara, doctorii ii dadeau lu' nepo deadline de facut cunostinta cu lumea fix ziua mea de nastere. Asa noroc... Na, ar fi trebuit totusi sa imi dau seama, ca doar berbec sunt si eu, ca un berbec care se respecta nu face, domne, ce zice lumea, ci face strict ce vrea sau chiar invers decat zice lumea.
 
Si, tocmai de asta, pe 01 aprilie, la ora 9, cand a sunat telefonul, am stiut ca nu e nicio farsa de ziua pacalelii. Si ma bufnea rasul gandindu-ma ca tata ii zisese mamei 30 de ani in urma "cand vrei tu, numai pe 29 februarie nu", iar cumnatu-meu sora-mii "oricand sa fie, numai pe 01 aprilie nu". Concluzie: si nepo va avea personalitatea muma-sii, ceea ce e de bine ca trebuia sa ia si de la parinti ceva. Na bun, eu cu salariile colegilor, sora-mea cu incapatanarile ei de a naste natural ca doar asa nasc femeile de cand lumea si pamantul. In plus, multinationala platise pentru o clinica  cu personal si echipamente performante.
 
Si da-i si lupta si da-i si lupta din zori de ziua pana-n seara. Imi amintesc ca am ajuns la spital in jur de ora 18 si ca imi venea sa strang pe cineva de gat. Pentru ca o vedeam pe sora-mea delirand, pentru ca e mult mai greu sa fii spectator, pentru ca medicii mi se pareau complet neimplicati. Si, pe la 23.30 iese din sala de nasteri o asistenta cu un ghem urateeeel urateeel care se certa zgomotos cu toata lumea. Aha, e clar, e a noastra. Cumnatu-meu a recunoscut-o dupa nas ca semana leit cu el, eu dupa urlete ca semanau perfect cu urletele mele.
 
Eeeei, si de aici, povestile sunt diferite. Eu zic ca nepo ne-a zambit de cand ne-a vazut, cumnatu-meu zice ca se stramba, nu zambea.  Eu ziceam ca e frumusica tare, sora-mea zice ca "hai sa fim seriosi si sa o lasam pe aia cu cioara si cu puiu; era uratica rau de tot".   Eu ziceam ca seaman leit cu mine, buna-sa ca seamana cu tata-su. Acusi, avantajul meu e ca, din fericire, aci povestesc eu, ceea ce inseamna ca o sa o cunoasteti pe nepo prin ochii mei :) Deci, cum e cu 01 aprilie?


Mai 2014, tu chiar fusesi un an de treaba!

Imhm, bun moment asta cu sarbatorile de iarna, ca sa vorbim de ceea ce urmeaza. Ca de fapt, peste tot miroase a sarmale si a cozonac. Si a nitel brad. Pe alocuri de plastic. Datorita ecologistului care zace in fiecare dintre noi sau din cauza de preturi la brazii taiati.

Se termina 2014. Imi zice sora-mea pe un glas usor melancolic amestecat cu regret si ceva compatimire: pentru mine a fost un an excelent, pentru tine nu prea. Pe bune? Doar pentru ca se termina cu o provocare? Ma rog, sa o luam cu inceputul, ca sa inteleaga tot poporul.

2014. Anul in care, desi e greu de crezut chiar si pentru mine, mai mult de trei sferturi din obiectivele pe care mi le-am stabilit in ianuarie si pe care le-am prezentat unei prietene tocmai ca sa fiu sigura ca nu pot da inapoi de la realizarea lor, s-au, sau mai bine spus, le-am indeplinit. 
 
2014 a fost anul India: in compania unor oameni minunati, oameni pe care i-am cunoscut in conditii de curry amestecat cu saracie amestecata cu istorie si spicy, am vazut o particica dintr-un mare intreg. 2014 a fost anul Odailor din Valcea, Odai cu cai, mancare gatita la ceaun, oameni generosi, visinata, ciresata si alte bauturi terminate in ata; 2014 a fost anul Venetia: speriata de ce tot urla documentaristii pe diversele canale cu si despre travelling, nu am mai asteptat luna de miere si am luat-o la picior sa descopar care e treaba cu gondolele, cu transportul aproape exclusiv pe apa, cu Romeo si cu Julieta lui; 2014 m-a plimbat cu canotca lui Pataichin in Delta lui Dunare si mi-a aratat ca pestele merge la marele fix cu varza calita (stiu ca nu suna grozav, insa este una dintre cele mai bune mancaruri de care s-au bucurat papilele mele gustative ever).

2014 a venit cu oameni faini, povesti de viata care bat scenariile filmelor de Oscar, experiente si experimente, cunoastere si autocunoastere, nevoie de oameni care sa gandeasca si sa simta oarecum la fel, nevoie de iesire din rutina comfortabila sau, mai pe romaneste, de a rupe pisica-n doua, sete de provocare si de curaj, de confirmare si de reconfirmare.
 
2014 nu se dezminte si isi deruleaza planurile cu si pentru mine pana in al doisprezecelea ceas, pana in a 365-a zi, pregatind probabil intrarea in forta in joc a celui de-al 34-lea an din minunata-mi vietisoara. Asa se face ca, pe ultimii metri de 2014, chiar inainte de a preda stafeta, ma intalnesc cu noi provocari (as tinde sa cred ca le-am cautat cu lanterna ca-i mai de durata ca lumanarea).
 
Si asa se asterne povestea incat, cu rucsacul in spinare si cu increderea ca daca nu eu atunci cine, ma indrept cu pasi repezi de bocanci, sau mai bine zis de clapari, spre partiile tarisoarei vecine ca sa invat acusi, in prag de pensie fiind, sa ma dau cu skiurile sau cu snowboard-ul (inca ma mai gandesc cum sa-mi rup gatul mai eroic). Experienta asta va fi cu siguranta una de spus candva, la  gura sobei, nepotilor.
 
Ei, si ca sa fiu sigura ca si in 2015 voi face tot posibilul sa imi demonstrez ca pot mai mult si mai bine si mai traznit, spre sfarsitul lui 2014 imi strang bocceluta cu experienta profesionala, cu networking, cu amintiri, cu lectii invatate de la cei 1500 de colegi, cu canuta primita acum aproape 5 ani ca pret al zambetului si rabdarii mele, cu proiecte derulate da capo al fine, cu imaginea unei echipe mature care a trecut prin foarte multe si interesante incercari. Si plec. Nu stiu unde. Nu stiu cum. Nu stiu cand. Stiu doar de ce. Si cu cine: cu mine.
 
Asa ca, mai 2014, tu fusesi un an cel putin de treaba. Si iti multumesc ca te-ai sacrificat si ai fost preambulul celui mai bun an din viata mea.  

joi, 30 octombrie 2014

Si, cum a fost?

"Nu, ca tu clar nu esti zdravana! Eu inteleg ca simti nevoia sa traiesti experiente inedite pe care lumea normala le-a trait in liceu, dar totusi.... Cat te costa? Caaaaaat? Ca sa vezi saracie si mizerie? Doamne ajuta, poate nu primesti viza si am scapat! Cuuum, ai primit viza??? Treaba ta, poti sa pleci, dar clar la intoarcere intri in carantina!"
 
"Si cum, dna Andreea, plecati pe bune? Eu credeam ca ati glumit! Vaaai, nu sunteti intreaga la minte! Cand va intoarceti? Va sun la prima ora sa vad ca ati ajuns bine, sanatoasa! Sa aveti grija pe unde mancati si pe unde beti apa!"
 
"Dar de ce ai vrea tu, mai Andreiuta, sa mergi la saracia aia lucie? Nu esti tu satula de saracia noastra de aici? Adica, nu poti tu sa vezi frumos niste frati de-ai lor aici la noi fara sa mai bati atata amar de drum?"
 
"Draga mea, te programez sa iti faci vaccinurile! Toate patru, 1200 RON. Cuuuum nu vrei sa le faci? Pai daca te alegi cu vreo boala de pe acolo? Cu cine pleci? Cum nu cunosti grupul? Pai si pleci asa, caine sur la vanatoare? Nu mai bine te mai dai tu o tura cu caii in Romania, cu oameni pe care ii stii?"
 
Eheeeee, si citatele ar putea continua mult si bine. Cam asa au sunat reactiile celor din jurul meu cand le-am spus despre urmatoarea mea destinatie de vacanta. La cele mai multe dintre ele ma asteptam. Imi place sa vad ca lumea e socata uneori de deciziile mele. Eu imi vad de treaba cu iesirea din zona de comfort. Asa, deci, cum fu domne in vacanta asta? Pai....
 
Grupul s-a strans in Otopeni cu un fel de noaptea-n cap ca sa putem sa introvaram neste bautura autohtona in bagajele de cala (ca sa nu ne simtem totusi departe de casa). Habar nu aveam ca nu ai voie sa transporti mai mult de 1 litru de alcool de persoana, pana nu ne-a deschis ochii un calator mai calatorit. Ma rog, decid sa imi asum riscul (sau sa fi fost subconstientul care poate isi dorea sa vada cum e pe la inchisorile din Dubai, ca pana la urma si in inchisoare poti sa cunosti oamenii si viata unui oras, nu?) de a transporta eu mai multa palinca, nu de alta dar aveam ceva mai mult loc in bagaj si ceva mai multa dorinta de socializare cu nenea aia de la vama.
 
Trecem repede cu povestea peste check in si security ca oricum ai nostri din aeroporturi vor sa scape de romanasi, asa ca nu prea sunt ei asa dedicati jobului. Am zburat lin si cu burta plina cu Fly Dubai. Frumos, nimic de comentat, nimic de reprosat. Sandisul cu pui era cu pui, alunele sarate erau sarate, sucul natural era natural bun. Tranca tranca (adica vorba vorba), hai mai cu o poveste, mai cu o gluma, mai cu o poza facuta deasupra norilor, ajunseram in Dubai.
 
Aci schimbaram avionul, tot cu unul de-al lor. Stiam de la cei care mai fusesera in Asia ca la grupul nostru alb si blond se va strange lumea ca la urs. S-a demonstrat ca, de fapt, ca la maimuta, dar asta urmeaza sa detaliez mai jos. Unde ramasei? Aaaa, in Dubai. Sa ne intelegem, in Dubai in aeroport, ca am avut doar doua ore de bananait p-acolo, deci nu am fi avut timp nici sa ajungem la iesirea din aeroport, daramaimite sa ne plimbam prin magaoaia de orasel. Alles gut, parfumurile la locul lor, preturile bunicele, Paul's cu prajituri bune, totul organizat. Lumea amabila si curioasa. Dar ce zic eu curioasa? Erau cu ochii pe noi ca pe butelie. Ma tot uitam in spate sa vad daca e vreo vedeta ca prea se uitau asa de parca urmau sa vina sa ceara autografe.
 
Ok, ne urcaram in avion, ne gasiram locurile, ne primiram sandvisul mai sus citat, alunele mai sus amintite, sucul mai sus natural. Si da-i si zoara si da-i si zboara, din zori pana in seara, vorba povestitorului! Si da-i si tranca tranca si da-i si hihihi si hahaha pana ne zise nenea capitanu' ca "Cabin crew, prepare for landing!" Ooooo, atat! Hai ca suntem taman in buza roller coasterului, exact pe pod inainte sa ne aruncam cu coarda. Imi zic: hait Andreea, in 10 minute esti pe pamant sfant. Na povestea povestii ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Pai de ce? Na, pai pentru ca vamesii lor sunt foarte curiosi de noi astia blonzi. De fapt, la sfarsitul excursiei mi-am dat seama de ce se tot uita oamenii aia ba la pasapoarte, ba la fata palida (vorba lu' Winnetou); ba la viza, ba la ochii turistului dornic de a-si cheltui banii in tara omului de la ghiseu. Va explic mai incolo un pic ca ma pierd in prea multe detalii! Ideea e ca se tot uita asa vreo 10 minute ca sa fie siguri ca aia din pasaport suntem noi si nu altii.
 
Hai ca trecuram, fluturand din plete ca Andreea Raicu in reclama. Stai sa gasim ghidul cu placarda. Hai hello, nais tu mit iu. Eu sunt x, ei sunt alte 9 litere din alfabet, ca oricum nu o sa ne tii minte. Sa purcedem, zice ghidul, stai asa, zicem noi. Ia-ne incet ca ne speriem. Afara din aeroport. Caaaald! Dar ce cald! Si un aer greu. Eeee, lasa ca ne obisnuim. Hai sa plecam cu autocarul spre Agra. Aci urmeaza o pauza in poveste de vreo 5 ore, ore pe care le-am dormit, leganata pe drumurile patriei lor.
 
Dupa 5 ore. Tiiiiit, tuuuuut, tiiiiiiiiiiiiiit. WTF? Deschid ochii intr-un zgomot infernal, gandindu-ma ca o sa vad un accident spectaculos sau ceva. Vad dupa cum urmeaza: doua carute trase de camile (nu, nu e greseala, e exact asa: trase de camile), zeci de biciclisti, zeci de motociclisti, o cireada de vaci, trei magarusi, o turma de capre, vreo cateva alte zeci de tuctuc-uri, vreo mie cinci sute saizeci si trei de dustere, mai putine loganuri, o vaca in mijlocul strazii in cautarea zen-ului, vreo cinci mii trei pietoni. Nimic deosebit. Doar ca toate pe sosea. Toate claxonand (ma rog, mai putin pietonii, desi parca si ei urlau ceva). Ce mai vedem noi in imaginea alaturata? Pai niste mizerie. Multa. Diversa. Peste tot intinsa. Niste tarabe cu mancare. Langa tarabele cu mancare, alte tarabe. Sau un fel de tarabe unde confratii barbierului din Sevilla isi castiga decent existenta. Langa, un fel de baie publica. Adica un furtun folosit constiincios de un localnic pentru dusul de dimineata.
 
Incep cu rugaciunile, ma gandesc unde am pus servetele dezinfectante si imi revin in minte citatele de mai sus. Cine m-o fi pus, ma vere, de nu sezui eu frumos la mine in tarisoara unde e frig si bine? Ce ma aduse pe mine aci, in the middle of fucking nowhere, in cautare de altfel. Lasa, domne, ca nu e dracu' chiar asa negru. Ii invatam sa se spele si gata. Ajungem la hotel. Aud in spatele meu: uauuu, miroase a Europa! Aaa, ca uitai: coborai din autocar si ma plesni o mireasca sulfo-curry-mirodeneasco-murdara. O minunatie. O cocalatoare ma intreaba: auzi, tu ai la tine ceva mai mult parfum? Fite, domne, fite.
 
Ok, in momentul in care am depasit toate cele mai sus expuse, am inceput sa ne bucuram de experienta. Obiectivele turistice sunt turistice. Sunt foarte bine conservate (nu stiu de catre cine). Povestile si istoria din spatele acestora sunt impresionante. Taj Mahal-ul este exact asa cum apare in vederi: magnific, impunator, tulburator. Pe dinafara. Pe dinauntru nu m-a dat pe spate. Dar eu nu sunt tocmai de ascultat, avand in vedere incultura si insensibilitatea de care dau dovada. Frati-su lu' Taj Mahal este Fortul Agra. Nu va impui capul cu istoria pe care nu o stiu. Va spun doar ca in toate forturile eu am avut impresia ca oamenii au luat marmura si s-au apucat de crosetat cladiri. Sunt locuri intregi  care par mai degraba facute din dantela, nu din marmura. Tot la capitolul "jos palaria" trecem si Fatehpur Sikri, Amber Fort, Red Fort.  Castele si palate am vazut in Jaipur sau orasul roz (mie mi s-a parut ca bate mai mult spre rosu, dar ma rog, fiecare percepe culorile in felul lui): City Palace si Palace of Winds. Ce-am mai vazut? Pai India Gate (un fel de Arcul de Triumf al nostru), Parliament building, Qutub Minar, Rastrapathi Bhawan. Aaaa, si temple: Lord Ganesha Temple in Ranthambhore si una dintre cele mai mari moschei ale Asiei: Jama Masjid in Old Delhi.
 
Ce mi-a mers la suflet? Plimbarea cu bicicleta din Keoladeo National Park unde ne-am oprit sa intrebam de sanatate pasarile care migreaza de la noi din Delta pentru perioada iernii. Plimbarea cu elefantul care ne-a scutit de urcarea cu autopicioarele pana la Fortul Amber. Ziua de safari din Ranthambhore National Park pentru ca oamenii au vandut povestea, nu finalul, fapt care nu m-a facut sa fiu dezamagita ca nu m-am intalnit face to face cu Shere Khan, ci m-a facut sa zambesc la intregul scenariu al mersului pe urmele unui tigru atat de las si rusinos incat nu s-a prezentat la intalnire. Mancarea lor sau, mai bine zis mielul tandoori. Mersul cu ricsa, desi imi era cam mila de pedalist, dar again, fiind jobul lui, mai bine sa aiba ce face! Faptul ca filmuletele care circula cu taspe persoane intr-un tuctuc nu sunt basme (am testat, intr-un tuctuc intra lejer 7 persoane in afara soferului). Aaaa, si pe un motoscuter avem dovada vie ca incap 7 persoane. Ca au piete de condimente, unde e mereu explozie de culori si arome. Ca petrec sarbatorile impodobind orasul cu beteala aia clasica, fara zorzoane si alte cele. Ca lor le e bine asa, in mizeria lor, in viata lor, fara sa fie frustrati vreo secunda de lipsa alternativei.
 
Ce m-a miscat (in sens bun sau mai putin bun)? In moschee am ajuns exact in momentul in care saracii primeau mancare de la cei mai bogati. Mi s-a parut ca erau destul de organizati. M-a impresionat sa vad cum au grija unii de altii si cum cei care sunt in patura de cel mai de jos isi accepta conditia si, cu calm si respect fata de toti ai lor, primesc acea masa calda, fara a se calca in picioare, fara a lua mai mult decat au nevoie. Mai au ceva: traiesc toti, oameni si animale intr-o comuniune totala. Au un respect nemaipomenit pentru animalul sfant, au sute de maimute care traiesc si se plimba nestingherite pe strada, printre ei. Sunt patru religii mari care se respecta si se accepta intr-un mod cat se poate de firesc. Isi urmeaza traditiile cu sfintenie, chiar daca asta inseamna sa se casatoreasca cu persoana aleasa de parinti. Se claxoneaza pentru ca asa e regula sau cutuma si pentru ca pe toate camioanele scrie "please horn", nu pentru ca sunt artagosi. Nu am vazut niciun sofer nervos in infernul pe care il reprezinta traficul la ei, nu am vazut niciun accident desi v-am spus mai sus care sunt participantii la trafic. Sunt foarte buni negociatori, aplicand strategia "nu scapi de mine pana nu cumperi ceva". Au o curiozitate amestecata cu respect pentru pielea deschisa la culoare, deci s-ar putea sa fim pe tot Facebook-ul indian la cate poze am facut in postura de "nu da banii pe prostii, fa poze cu maimuta la copii". Desi am simtit de foarte multe ori ca ne inghite multimea sau ca suntem analizate din cap pana in picioare intr-un mod cat se poate de ostentativ, nu m-am temut nicio secunda. Am vazut femei care poarta doar sari, poate mai putin in New Delhi, nu am vazut barbati imbracati in blugi sau in tricouri cu maneca scurta, desi am avut mereu 30 de grade.  
 
M-a intrebat un prieten daca m-as mai duce. Oameni buni, India este o experienta care merita traita macar o data in viata. Insa, pentru India trebuie sa fii pregatit: fara asteptari, fara comparatii, fara prejudecati. Pentru ca India nu vrea si nu se va schimba doar de dragul tau, al turistului. Si, daca s-ar schimba, si-ar pierde din savoare si din farmec. Si ce daca pietele lor sunt mizerabile (un fel de Europa din Bucuresti pe vremuri, numai ca au si animale si scutere si biciclete si tuctuc-uri printre tarabe)? Si ce daca folosesc strazile ca pe niste toalete publice, fara a se feri de ochii trecatorilor? Si ce daca dorm in parcuri? Si ce daca semafoarele sunt doar elemente decorative in intersectii? Si ce daca au chelneri inceti si foarte inceti? Si ce daca merg pe gunoaie? Si ce daca iti vand esarfa de poliester ca fiind de casmir? Poti sa treci peste toate si sa te bucuri de altfel? Atunci du-te! Daca nu, mai gandeste-te, mai cresti, mai provoaca-ti curiozitatea!