vineri, 25 septembrie 2009

Final de vacanta

Si tiptil tiptil, aproape pe nesimtite, am ajuns in utima parte a calatoriei nostre prin taram macaronar. Mai aveam doua zile la dispozitie si doar cateva puncte turistice de vazut. Vremea se indrepta definitiv si irevocabil, tanti a lor de la meteo anuntand minunata veste cum ca ne vor mangaia razele soarelui, fara pic de ploicica si aproape ne vor sufoca toate cele 29 de grade.

In penultima zi, porniram spre Colosseum si Forul Roman. Cu rabdare si stiind ca ne asteapta alte pietricele. Normal ca, pentru a nu iesi din tiparul intregii calatorii, am luat-o pe stradute laturalnice si am ajuns in spatele Forului Roman. A fost un lucru bun in toata treaba asta. Nu ne-am inghesuit cu toti ceilalti turisti, avizi de cultura si istorie. Am luat-o pe langa forul lui Cezar. Poze, turisti, inghesuiala. Povestea se repeta la toate forurile: la forul lui Augustus, la forul lui Vespasian, la forul lui Nerva. Trecem pe langa arcul lui Constantin, insa evitam Catacombele.

Tot mergand si admirand, nu neaparat pietrele, cat modul in care italienii au grija sa-si restaureze monumentele, am ajuns fara sa realizam la Colosseum. Nu stiu daca faptul ca ma aflam in fata uneia dintre cele sapte noi minuni ale lumii, daca faptul ca in jurul lui roiau sute de turisti de toate natiile, culorile, staturile, daca faptul ca am trait cumva prin ochii imaginatiei tot ce se intampla pe vremuri acolo, insa a fost probabil locul care m-a impresionat cel mai mult din intreaga Roma. Si nu, nu e din cauza lui Russell Crowe.

Dupa o binemeritata pauza, undeva intre arcul lui Constantin si Colosseum, am pornit spre Columna lui Traian care se afla in Forul lui Traian. Nu stiu de ce, insa in momentul in care am ajuns acolo, mi-am adus aminte de profa de istorie. In fata Muzeelor Capitoline ne opreste un alt cuplu de spanioli pentru a afla incotro s-o ia ca sa vada cat mai multe. Desi imi propusesm ca gata cu Spania, deja ma gandesc la o alta excursie pentru anul ce urmeaza pe plaiuri cu capsunari.

A doua jumatate a zilei a fost dedicata shoppingului, ca de, fara a fi neaparat pitzi, suntem femei. Asa ca ne pierduram timpul prin magazine care mai de care mai brandoase, de ale caror produse nu era chip sa te apropii, decat daca aveai vreun Godfather in spate. Trecuram in revista toate marcile de carpe, sosoni, cosmeticale, genti si alte cele. La ei nu se prea resimte criza. La ei infloresc strazi cu magazine, pe cand la noi pe Calea Victoriei se cam lasa linistea si dispar magazinasele unul cate unul. Poate pentru ca doamnele lor cumpara, doamnele noastre privesc doar cu jind. Satule de atatea paste si epuizate de atata privit vitrine, plecaram in cautarea carnitei. Pe care o gasiram la Burger King. Stiu, stiu, fast food sucks. Dar a reprezentat asa o varianta gustoasa a macaroanelor.

Ultima zi ne gasi cautand Gradina de trandafiri si Gradina de portocali, doua dintre cele mai romantice locuri. Si ne gandiram sa fim putin sado-maso si sa vedem daca putem rezista acestor doua opriri cu venele intregi, bine mersi. Normal ca le rataram, ca un cineva acolo sus tine la venele noastre. Vazuram insa Piramida Cestia si mormantul lui John Keats. Si tot plimbandu-ne agale, ajunseram in piata Navona, nu inainte de a da peste un fel de Lipscani al lor de unde ne luaram cercei si genti. Muieri, ce sa faci. Profitaram ca mai aveam cateva ore si mai vazuram Pantheonul inca o data. Aceeasi lume multa. Si aceleasi poze facute de diverse mirese ba in afara Pantheonului, ba inauntru.

Spre asfintitul soarelui, o luaram spre gara ca sa ne urcam in minunatul autocar ce avea sa ne duca spre drumul de intoarcere. Dupa 20 de minute de orbecait prin Termini, gasiram autocarul. Ajunseram in aeroportul Ciampino in 15 minute, desi nu m-as fi asteptat la ce trafic era. Am incheiat vacanta la Roma fara peripetii, un pic mai odihnita. Am vazut in Roma cateva lucruri frumoase, dar si cateva urate. Nu stiu daca Roma este orasul in care m-as mai intoarce, insa e de vazut. Mai ales de catre cei care iubesc muzeele si istoria.

Urmeaza Lisabona. In curand.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multa liniste si in urmatoarea minivacanta. Cred,ca vei impresionata de Lisabona si asteptam cu interes povestirile de acolo.
C

PS Un fular ceva cu Juve nu ai gasit si tu ??? stiu ca ai fost la Roma,dar... . Of, iarasi mi-ai tras "teapa".

Andreea spunea...

:)) M-ai capiat cu fularele tale.