vineri, 17 iulie 2009

Cum adica?

Toata viata mea fuse data, fara pic de regret, peste cap. Si nu intr-un mod placut, datator de sentimente minunate. Intr-un mod barbar. Fara sa fiu intrebata. Sau macar atentionata. Cum stateam eu linistita, zidind caramida dupa caramida la temelia carierei mele ce se anunta a fi o mare chestie, aflai o stire ciudatica. Stirea ameninta sa darame tot ce am cladit eu cu sudoarea fruntii pana acum. Ok, exagerez.

Zice-se ca astia de la Spiru Haret, facultatea, nu omul, nu au autorizare-acreditare-hartogaraie. Si ca toata floarea cea vestita a intregului apus a invatat si a cotizat degeaba. WTF? Come again! Cum vine asta? Adica tata+mama au cotizat patru ani (ca-s batrana si pe vremea mea, maica, facultatea era de patru ani) in van? Doar ca sa aiba astia profit de nu stiu cate milioane de euroi?Adicatelea, cultura mea nu e una cu acte? M-am strofocat degeaba sa iau examene, sa cumpar carti, sa dau licente?

In anul I m-am chinuit degeaba cu economia politica, pe care am dat-o de doua ori, fara succesuri? Cu dreptul roman, cu pater familias (tatal era stapanul absolut al familiei, singurul care dispunea de toate drepturile civile)? Cu Teoria Generala a Dreptului la care am luat minunatul 5 din prima, starnind invidia colegilor (inca mai sunt bantuita de faptul ca nemuritorul prof in varsta de 85 de ani a murit cand a vazut ca am facut eu de 5 in examen)? In anul II cu Dreptul Penal al unui profesor no name?

Cum vine asta ca in anul III m-am trezit degeaba cu noaptea-n cap sa merg la seminariile de Dreptul Muncii pentru ca faceam cu nenea Steilman (proful pe care il cautam din priviri de vanatai, suspectandu-l ca in fiecare dimineata cade sifonierul pe el)? Si ca am pierdut timpul (si pe al meu si pe al lui Lumi) prin biblioteci, strangand material pentru minunata lucrare de diploma? Si ca degeaba l-am stresat pe proful de la Dreptul Familiei cu intrebari incuietoare (m-am pregatit mereu de un viitor probabil partaj)? Si ca in anul 4 am urat-o degeaba pe profa de procedura civila pentru ca era prea hot pentru o amarasteanca de profa si pentru ca era prea bitch ca sa ne explice ceva?

Si, adica, voi vreti sa-mi spuneti acuma ca degeaba am tremurat eu ca varga la licenta lui peste prajit? Si m-am laudat ca am terminat facultatea mult mai bine decat am inceput-o? Si, mai rau, degeaba am sezut eu cuminte ca un catel dresat de nenea Cocu la usa secretariatului de la Facultatea de Drept si am mai dat si 500 ca sa imi ridic peticutul ala de carton galbejit in care mi se confera titlul de specialist in stiinte juridice? Specialist, repet, ca poate n-ati inteles din prima. Si degeaba am pastrat si rasfoit din cand in cand cursurile scrise cu picioarele pentru ca profesorii dictau ca turbatii?

Si toate lumanarile alea aprinse ba pentru sanatatea vreunui profesor, coleg, seminarist sau pentru a blestema aceleasi categorii? Pe alea cine mi le deconteaza? Ca taica popa nu ma lasa sa aprind lumanarele luate din Cora 100 de bucati 50 de mii. Nu, el vroia lumanari din parohia lui cu 10 mii bucata, ca sa aiba efect mai mare. Si toate noptile nedormite, petrecute in rugaciune pentru obtinerea 5-ului mult visat? Cate riduri nu s-or fi nascut atunci... Si banii aia de ii dadeam pe sucuri cand ne plangeam amarul prin holurile facultatii? Si nervii nostri tociti in incercarea absolut absurda de a colabora cu secretara?

Asa. Sa vedem daca am inteles bine. Acusica eu ar trebui sa dau licenta iar? Ce face, ma? Ma vazurati cu ciunga-n par? Dupa ce ca diploma nu m-a ajutat cu nimic, din scoala imi mai amintesc doar de pater familias si asta nu ma prea ajuta in minunata-mi si falnica-mi cariera, ar trebui acuma sa mai dau nu stiu ce examen ca sa vada stabii de la Facultatea de Drept Bucuresti ca ma duce capul si daca ei zic "bravo, cutu, ia zaharelu' asta si mai da licenta iar" sa ma duc sa dau iar licenta+sustinere lucrare de diploma? In faza asta, eu eram prostu', nu? Ca hot deja exista. Las' ca stau nelicentiata in stiinte juridice.

2 comentarii:

Anonim spunea...

esti varza andreea.nu vezi ca numai ai inspiratie deloc!

Andreea spunea...

De parca am avut vreodata...