marți, 17 februarie 2009

Profesionistii lu' peste

Stiu, stiu, am mai scris si vineri despre doctori si clinici. S-ar putea chiar sa ma mai fi revoltat candva impotriva sistemului. A fost un comentariu pe care l-am lasat unei postari a Blondutzei. A fost chiar o postare a mea, prin care intr-un paragraf vorbeam despre spitalul mortii si despre doctorii care muncesc acolo. Azi vreau sa deschid iarasi subiectul. Subiectul profesionistii din Romania, cei care cer, tipa ca nu li se da, insa care uita sa isi faca treaba.

Se stie foarte bine ca majoritatea oamenilor ajung in spitale in momentul in care nu mai pot suporta durerea. Putini sunt cei care merg de drag la spital sau cei care se respecta si isi respecta sanatatea astfel incat o data pe an sa se prezinte de buna voie si nesiliti de nimeni la nenea cu halat alb. Ca sa isi faca inspectia tehnica. Mai ales ca drumul acesta costa. Costa consultatia, costa atentia pentru domnul inspector tehnic, costa ziua libera luata de la job.

De ceva vreme, presa a sarit la jugulara sistemului sanitar, aflat si asa intr-o frumusica stare de urgenta. Sau coma. Ziceti-i cum vreti. De ce? Pai, daca ar fi sa ne luam dupa unii si dupa altii, din cauza lipsei de fonduri. Daca ar fi sa stam stramb si sa judecam drept, ar fi in primul rand din cauza oamenilor. Care fac parte din balamucul acesta. Si care uita de ce sunt acolo unde sunt. Pentru ca in primul rand si-au dorit.

Sa luam medicii. De ce s-ar indrepta cineva spre medicina? Pentru ca toti auzim de vreo 20 de ani aceeasi placa: "medicii au salarii de mizerie, de aia s-a si instituit regula micii atentii". Buun. Asadar, eu, tanara absolventa de liceu ma gandesc ce sa fac mai departe. Pai, sa fac medicina, chiar daca salariile sunt mici, pentru ca imi doresc sa ajut oamenii. Si, in plus, daca voi fi un bun specialist, voi avea sansa sa plec din tara.

Si uite asa, in tara noastra raman specialistii mai putin specialistii. Asa ajungem pe mana celor care isi fac veacul pe sticla pe la stiri. Ginecologi care se justifica pentru moartea pacientelor cu un patetic "nu am mai avut o cezariana de mai bine de douazeci de ani"; chirurgi care te pot taia in cate locuri posibile, numai acolo unde ai tu nevoie nu; medici de garda care trateaza cu aspirina hipertensivii; stomatologi care isi dezinfecteaza instrumentele de lucru cu dezinfectanti de toaleta; oftalmologi care recomanda 10 minute de pauza (ochii pe pereti) dupa fiecare ora de calculator.

Zilele trecute, alti profesionisti is faceau treaba cu varf si indesat: doua echipaje de politie au oprit doua ambulante aflate in misiune. Ok, cum vine asta? Sa zicem ca am nevoie de ajutorul unui medic. Sun la salvare. Dupa cinci ore de la solicitare, ajunge si ambulanta. Abia au putut ajunge. Pentru ca pe strada mea se schimba conducte. Si se asfalteaza. Din nou. De specialisti. Sa zicem ca sunt in stare grava. Viata mea atarna de un fir de par. Firul de par e subtire cam de 15 minute. Nino-nino. La jumatatea drumului, politia trage pe dreapta ambulanta. Ca sa verifice actele masinii. Si sa vada daca soferul e treaz sau e baut. Frate, nu ne mai trageti pe dreapta, nu ne mai trageti pe dreapta, cum zicea Tudor Chirila. Sau poate ar trebui sa testati si bolnavul. Puneti-l sa sufle in fiola, ce mama ma-sii. Daca nu e bolnav, ci e doar beat?


Unde mai avem specialisti? Pai unde n-avem? In jurul tau unde privesti, numai oameni pregatiti. De la preoti pana la profesori universitari, de la bancheri pana la oameni de litere, de la manageri pana la paznici, de la cei cu asigurarile pana la mecanicii in mainile carora ne punem uneori viata. Poate ar trebui sa avem mai multa grija de oamenii intr-adevar buni. Poate ar trebui sa intre mai repede in practica sita. Care sa cearna graul de neghina. Poate ca asa lucrurile se vor aseza. Poate va conta mai mult constiinta lucrului bine facut decat partea materiala. Poate atunci vom investi cu totii in dezvoltare profesionala, ci nu in case si masini.

Pana una alta, sa ne fereasca Dumnezeu sa ne imbolnavim. Sau sa avem nevoie de vreun sfat spiritual. Sau de vreun pompier care sa stinga vreun incendiu. Sau de vreun instalator (experienta vorbeste).

Niciun comentariu: