vineri, 17 octombrie 2008

Au, au, au, au

Off, ce ma mai doare. Capul. Cred ca am racit. Ca e frig in casa, frig afara, frig in suflet. Si nu ma crede nimeni si sunt toti niste insensibili, care ma trimit la farmacie sa iau pastile. Plecand de la aceasta durere de cap, astazi sa vorbim despre cum ne vaitam mai cu spor si cum facem fata diverselor durerilor.

Sunt oameni, printre care si eu, care in momentul in care raceala ii prinde din urma, incep sa incheie socotelile cu viata. Fac testamente, rugaciuni, merg la biserica, aprind cincizeci de lumanari pentru iertarea pacatelor, isi aleg hainele de moarte, si alte asemenea chestii morbide, dar folositoare. La un moment dat.

Sunt unii care isi baga nasul in plapuma si lasa tacere. Se bucura de boala lor in liniste, fara sa streseze pe nimeni, se autodadacesc, se ingrijesc singuri, se ridica singuri, se lupta singuri cu boala si mai ies si invingatori. Nu le place boala cu cantec, nu le plac bocitoarele pe langa pat, nu le place mila din ochii spectatorilor, nu le place atentia fortata pe care o primesc din partea semenilor. Off, nu ma incadrez aici.

Mai sunt barbatii. Eeee, barbatii sunt un intreg roman la capitolul vaicareli de boala. Devin copii. Da' nu orice fel de copii. Copiii aia rasfatati, domnii Goe. Nu pot respira ca nasu' e prea infundat, nu pot manca deoarece gatul ii omoara, nu pot sta de vorba cu nimeni pentru ca nu pot compila informatia, nu se pot uita la televizor ca ochii sunt adevarate izvoare, nu pot sta in pat ca ii dor toate oasele, nu se pot ridica din pat ca ii ia cu ameteala, nu pot face baie ca ii ia cu lesin, nu pot face dus ca nu ii tin picioarele. Daca se intrezareste asa o durericica, iau medical. Cum sa iasa din casa cu asemenea boala pe cap? Daca ar fi trebuit sa nasca ei, lumea asta ar fi fost tot un vuiet de durere.

Unii oameni prefera sa previna decat sa vindece. Aceasta e categoria pe care o gasesti in piata, achizionand portocale, lamai, grepfrut. Sunt cei care iti povestesc despre vitaminizare cum povestesc eu despre oamenii din metrou. Sunt cei care in loc de cafea dimineata, beau ceai. De menta. Sau de tei. Sau de musetel. Beau si eu ceai dimineata in loc de cafea. Dar asa, de fitze. Ca stiu ca da mai bine decat cafeaua. Nu ca as vrea sa ma feresc de raceli.

Mai sunt cei care baga medicamente. Dupa ureche. Multe. Rele. Antibiotice. Si paracetamol. Astia sunt ai mai cuminti. Mai sunt si cretinii care, nu numai ca iau medicamente dupa ureche, da' le mai iau si expirate (tot eu). Pe sistemul scopul scuza mijloacele. Ca nu vreau sa ma imbolnavesc. Ca eu cand ma imbolnavesc, ma si deprim. Rau. Si imi plang de mila. Si mai rau.

Si ce ma mai doare si capul acesta. Daca iau eu un medical?!

Niciun comentariu: