marți, 7 octombrie 2008

Top brands

Asta cu marcile ne da pe spate de ceva vreme incoace. Pai, daca pantofii nu sunt Bata, degeaba sunt. Toalele, daca nu sunt cu eticheta de Guara sau Eros, mai bine nu mai sunt. Ce vorbesti, domne', nu mai exista Cocor sau Bucur. Astea sunt de porc.

Cel mai misto e cand te duci la Mall. Ca vorba unei colege, si mall-uitul asta e o arta. Pai, daca te duci la Mall imbracat cu carpe fara etichete celebre, vei fi marginalizat (ca tot vorbeam de societatea perfecta). Cand intri intr-un magazin de firma, de fitze, esti scanat (vorba unei prietene). Daca esti ok si corespunzi, esti tratat cum trebuie, daca nu esti, vai de capu' tau, te urmaresc si vanzatoarele si bodyguarzii sa nu carecumva sa le furi ceva. Mai ca esti dat afara din magazin, sub o forma sau alta. Si ma gandesc de multe ori fratioare, de unde or avea astia bani sa se intoleasca numa' cu branduri care mai de care? Eeee, oamenii munceste, nu ca mine. Castiga banuti cu sudoarea fruntii. Se streseaza si ei cand nu le ies proiectele, au si ei deadline-uri. Cativa, chiar au. Pitzi nu au. Ele e blonde, inalte si cu ochii verzi. Ele are scoala vietii, ca in timp ce noi restu', plebea, mergeam ca fraierii pe la scoli inalte, ele urmau scoala aia adevarata. Aici numai parintii sunt de vina. Ca ei au vrut sa aiba mostenitori licentiati, ca facultatea te maturizeaza, te invata despre viata. Eeee, lasati, ca uite te mai invata si altceva despre viata.

Sa revenim, zic. Asa, cum ziceam, dupa '89 au intrat treptat treptat in tara enspe' mii de branduri. Nu despre astea as vrea eu sa scriu, ca pe astea le stim toti, le vedem , sunt din ce in ce mai multe (firmele astea au fost chiar date peste cap de dorinta si de putinta romanului de a achizitiona diverse porcarele de firma). Sa vorbim, insa, despre brandurile de pe vremuri. Va mai amintiti de Cico? De lamaita? De zmeurica? De Brifcor? De Turbo? De Cin-Cin? De Mentosan? De Pegas? De no zaiet, pagadi? De fondante? Eheee, ce mai mestecam la gumele alea Turbo. Ma mir ca nu ne rupeam dintii. Erau tari, parca mestecai ciment. Noroc ca aveam dinti de lapte. Ce stiam noi de Orbit cu sau fara zahar? Si Mentosanul....eheeee, ne dadea bunica-mea cu portia. Si Pegasu'....eheee, era albastru si l-am primit de ziua mea. Acu' zace pe la bunica-miu, e plin de praf si dat uitarii, ca acu' mi-am tras Leut. Si asta cu Cico....pai cand mergeai la un cico, erai boier. Aaaaa, si am putea trece si cofetariile la Top Brands. Ca acu' nu mai exista cofetarii decat in Malluri. Nu vorbesc de alea unde dai juma' de salariu pe o prajitura, vorbesc de alea unde ne duceau baietii cand vroiau sa ne ceara prietenia. Acu baietii sunt mai directi: la mine sau la tine? Si mai stiti tenisii de Dragasani? Era si o gluma pe tema lor: "e liniste in Dragasani ca toata lumea umbla in tenisi". Si pe urma, masina de cusut Ileana. Eheee, ce de carpe ne facea noua mama si erau unicate, nu erau in serie. Ce mai era? Salteaua Relaxa, aspiratorul Record ("Toata lumea e de acord cu un aspirator record"), motocicleta Mobra ("Moarte sigura cu cobra dar mai sigura cu Mobra"), becul de Fieni si Oltcit-ul. Si mai era alifiuta aia chinezeasca mentolata, atat de mentolata de te usturau ochii. Si Carmolul, frectia. Iar Mall era Cocor-ul sau Lipscani-ul. Sofitel era Capsa. Emo erau pionierii. Untul President era Unt de masa.

Ce vremuri! Aveam si atunci brand-uri! Erau mai greu accesibile decat acum, dar ele existau. Pacat ca nu suntem in stare sa ne valorificam pozitiv trecutul, fie el si un trecut naspa. Daca am sti sa ne vindem putin, daca am sti sa facem haz de necaz, cred ca am putea face din acest moloz de gunoi, numit comunism, o mina de aur.

Niciun comentariu: